Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Carbidschieten door de jaren - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Carbid schieten door de jaren heen.

Jarenlang zijn we aan het knallen geweest met melkbussen. De melkbussen werden schaars en op 1 januari 2004 zag ik op de regionale tv een carbidkanon van zo'n 250 liter! Dit was een goed idee! Ik heb toen gelijk mijn telefoon gepakt en aan iedereen gevraagd of hij / zij aan een grote buis kon komen. Na een maand vond mijn neef Rik een buis op zijn werk van 40 bij 200 cm. De dikte van de buis was 10 mm. Deze buis konden we goed gebruiken! Er moest nog wel veel aan veranderd worden. Onze handige man Jeroen heeft de buis aangepast en gelast. De buis werd met 50 cm ingekort tot 150 cm lang. De ontsteking werd door onze elektra maat Tjeerd gemaakt. We gebruikten toen nog bougies, dit was niet erg handig omdat die veel haperden. In 2005 hebben we de ontsteking nog wel gebruikt maar toen was het toch nog niet helemaal goed. In 2006 hebben we een weideklok gekocht (schrikdraadapparaat). Deze werd omgebouwd tot een mooi houten bakje. Onze elektra man heeft het wieltje met een stelbout een kortere slag gegeven zodat hij heel snel vonkt. De bougies werden verwijderd en daarvoor zijn 2 roestvrij stalen ronde pennen in de plaats gekomen. Het resultaat was goed te merken. We hadden maar 1 keer dat het kanon weigerde, dat kwam doordat de pennen vuil waren.

In totaal:

.

26 December 2004

De 1ste knal van ons 180 liter kanon was op 26 december 2004. De naklap in de atmosfeer was zo lang te horen dat het wel 10 seconden duurde. Kippenvel!!. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2004

Het filmpje van 31 december 2004 duurt 10 minuten. Beetje slecht weer maar dat boeide ons niet. Een lekker bakje erwtensoep en een broodje deed ons goed. Ook was radio Friesland er bij voor een uitzending voor het middag journaal. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2005

Daarna filmpje van 31 december 2005. Het had gesneeuwd en we moesten de locatie waar we knalden eerst met pekel bestrooien omdat het spiegel glad was. Van de 50 cm resterende buis werd een stook kacheltje gemaakt. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2006

Op 31 december 2006 was het een prachtige en niet koude dag. Onze cameraman Bernardo heeft een prachtig filmpje in elkaar gezet. Ook hebben we een eigen karretje gemaakt waarin het kanon kon worden vervoerd. De ontsteking werd dit jaar verbeterd door een weideklok. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2007

31 december 2007, dit jaar geen carbid. We willen het dit jaar met zuurstof en acetyleen gaan proberen. Het hele kanon is aangepast met terugslag kleppen en kranen. Dit knalde zo hard dat ons karretje het niet meer vol hield. Het weer was die dag 6 a 7 graden boven nul en bladstil. Ook was Ronald uit Obdam te gast met zijn kanonnen. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2008

31 December 2008. Dit jaar hebben we een nieuwe legertent gekocht. Er is een pijp op de kachel gelast en de vonkkast heeft een nieuwe kast gekregen. Onze kar heeft ook een nieuwe tranenplaat gekregen en is verzinkt. Het weer was 6.5 graden onder nul, koud en mistig. Ook dit jaar gebruikten we geen carbid maar weer acetyleen en zuurstof uit flessen. Het was maar goed ook want het water bevroor zeer snel en het scheelde ons een paar koude handen. TV Friesland was er dit jaar ook bij voor tv opnames van het journaal programma "Hjoed", Hjoed betekend "Vandaag" Ook dit jaar was Ronald er ook weer bij. Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2009

31 December 2009. 1 graad boven nul. Dit jaar vanaf 18 September hebben we een tweede kanon erbij gebouwd van 246 liter. Samen met een eigen gemaakte kar. We wilden het kanon ook graag rechtop hebben en alles is zo gemaakt dat het kanon in 5 standen kan staan. Op het kanon zijn ook 2 hydraulische cilinders geplaatst samen met een handpomp. Na 5 harde knallen van ons nieuwe kanon ging de ontsteking pennen kapot, jammer. einde oefening. Dit kwam omdat we een te dunne plaat (6mm dik) hebben gebruikt voor op de achterkant van het kanon. De vonkkast is ook aangepast zodat we de beide kanonnen erop kunnen aansluiten en dat werkte wel goed. Omdat we nu een aantal jaar met gas rechtstreeks uit de fles hebben gebruikt wilden we dit jaar ook twee carbidvergassers maken. Wij kregen een buis van 70 liter en hebben deze door de midden geslepen. Elke carbidvergassers is ongeveer 30 liter en werkten perfect na wat aanpassingen. Ook was er veel media zoals omrop Fryslan radio en TV. Later kwamen er nog twee journalisten van het Friesche dagblad en de Leeuwarder Courant. TV Fryslan hield een soort wedstrijd tussen het Carbid Team Scharnegoutum en ons Team. We haalden allebei 25 punten. Erg leuk! Klik op de Camera voor het Filmpje..

31 December 2010

31 December 2010. - Dit jaar hebben we de vergassers aan gepakt. We hebben een RVS staaf van 4 mm dik laten rond walsen en deze op de rand van de vergaspotten gelast. Deze ring is helemaal rond om aan de binnenkant vast gelast. De vleugelmoeren zijn vervangen door RVS Verbindingsmoeren (Lange moeren). Deze kan je beter vast draaien met een steeksleutel. Bij Vleugelmoeren moet je een waterpomp tang gebruiken en dan heb je de kans dat je het schroefdraad beschadigt. De bakjes waarin het carbid word gedeponeerd is verlengd van 15 cm naar 30 cm. Dit is beter want carbid rijst omhoog en nu heeft het 15 cm meer ruimte. We hebben bij het nieuwe kanon de achterkant vervangen. Deze was bol geslagen in 2009 en was maar 6 mm dik. Nu hebben we een ronde schijf van 17 mm dik er achter gelast. Ook hebben we de beide kanonnen de ontsteking veranderd. Omdat wij nu geen water en carbid in het kanon doen, gebruiken we weer bougies. Op de vonkkast zijn Ruberen bougie doppen gemonteerd. Op het nieuwe kanon zijn van RVS 2 spatborden gemonteerd en ook de velgjes zijn gestraald en gecoat, daarna zijn er 2 nieuwe bandjes op gekomen.Rond 20 december 2010 kreeg bijna alle team leden bezoek van de politie. De politie melde ons, dat er rond 20 dec al een klacht was binnen gekomen van een persoon die op het bedrijven terrein woont, en wij hadden nog geen knal gelost. Dus met andere woorden wij mochten niet meer knallen op onze oude locatie. Ook vertelde ze ons dat de gemeente het reglement heeft veranderd, wij hebben het reglement gelezen en die was precies het zelfde als die van 16 dec 2008. Het enisgte wat er extra bij staat is dat er alleen geschoten mag word met bussen tot 50 liter. Onze kanonnen zijn groter dan 50 liter dus met andere woorden, wij mochten nergens meer knallen in de gemeente. Wij vroegen aan de politie waarom ze er niet eerder mee aan kwamen, wij hadden alles al klaar voor de 31ste dec. En andere bussen maken daar was geen tijd meer voor. Op een moment vroeg Jan aan haar of we halverwege IJlst - Sneek mochten knallen op een mais akker. Wij hadden de boer al gevraagd en vond het geen probleem, we moesten wel alles opruimen. De Politie zei dat ze eerst ook nog even met de klager moet gaan bellen of zij het goed vonden dat wij 2 km verderop mochten gaan knallen, ook de klager vond het geen goed idee. Toen zeiden wij tegen de politie dat we het altijd kunnen proberen en dat er wel klachten binnnen komt dat we zouden gaan stoppen zonder enig tegenspraak. De politie kwam op het einde van de dag nog een bezoekje bij ons brengen en er waren geen klachten binnen gekomen. Wij waren heel blij, volgend jaar gaan we weer naar de zelfde locatie.


Die dag !! 4 Graden boven nul, in de ochtend en avond mistig en geen wind. De knallen waren zo hard dat het net leek of het onweerde. We kregen veel bezoekers op onze nieuwe knal plek en deze mensen kwam uit IJlst, Sneek  en omstreken. Onze nieuwe kanon ging weer kapot, we konden wel door blijven knallen. Een scharnier Bus waar het kanon op kanteld is bij de las af gebroken. Ook is de rechterspatbord gaan scheuren door de vernijnige dreunen. De Bougies werken super, wel waren er 2 bougies door midden gebroken maar we hadden reserve. TV Zuidwest Friesland kwam ook een opname maken en er kwam een radio station de Friese piraten combinatie, die zocht naar de hardste knal. Wij moesten tegen een kanon strijden van 1000 liter en de omroepers gaf ons het sein dat wij de hardste waren.


.

31 December 2011

31 December 2011. - Het was 4.4 graden boven nul en het weer was druilerig. Af en toe werd het droog en middags was het vrijwel droog. Dit jaar hadden wij bijna geen reparaties aan onze kanonnen, vergassers en ontsteking. Onze nieuwe kanon van 246 liter was wel wat kapot gegaan maar dat was weinig werk. Een scharnier bus was van de kokers af gescheurd door de harde knallen van 2010. Jeroen en Jan hebben het kanon van de kar getakeld en het kanon na gekeken op gebreken. Jeroen heeft het nu goed gelast. Ook de andere scharnier bus werd een extra las op gelast. Ook was een van de vergrendel moeren los gescheurd. Deze vergrendel moeren zitten links en rechts van het kanon, en zijn bedoeld om met een bout M20 het kanon op een bepaalde graden stand te vergrendelen. De onstekings kast zat een schakelaar van los. Deze is vast gedraaid en sommige bedradingen waren uit gescheurd. Deze zijn opnieuw vast gezet door Tjeerd. Onze oude 173 liter kanon en de vergassers mankeerde niks aan.

Onze knalmaat Ronald uit Obdam was weer bij ons met zijn zoon Rik. Ronald was voor de eerste keer bij ons in 2007 en dit was voor hem de vijde keer dat hij gezellig bij ons was.

Dit jaar werden wij ook weer gebeld door de politie. De vrouw was vriendelijk en wenste ons succes, maar wel met de gedachte van, komen er klachten, dan moeten we stoppen. Wij stemde natuurlijk daarmee in maar er zijn geen klachten geweest. Dus volgend jaar weer de zelfde lokatie.

Ook werden wij benaderd door de Leeuwarder Courant. Er is een prachtig stukje geschreven, samen met een mooie foto. Deze editie werd op 31 dec uit gegeven. Klik hier om de artikel te lezen.

Door deze artikel in de krant werden wij heel veel bezocht door bezoekers. Het was ontzettend druk en de menigte was laaiend enthousiast. Dat was geweldig om te zien.

Dit jaar hebben we een nieuwe carbid sponsor gevonden. De winkel zit in Oosterwolde en heet WERKEN met MERKEN.
Deze winkel leverd echt heel goed carbid en voor weinig geld en normaal stoken we 50 kg op en dit jaar hielden wij van de 50 kg 25 kg over. Het carbid zat echt vol gas. Dat konden we aan onze vergassers zien, soms liep het op tot 9 a 10 bar en dat hebben we nog niet eerder mogen mee maken. Ook waren er weer bedrijven die ons hebben geholpen met geldelijke belangen. Alle sponsors en belangstellenden bedankt en tot de volgende 31 dec....


.

31 December 2012

31 December 2012. - Het was 8.3 graden boven nul en het waaide ontzettend hard.
2012 was voor ons een jaar dat we kunnen beschrijven als een zwarte bladzijde in ons bestaan.
Dit jaar 7 Juni hoorden wij het vreselijke bericht dat onze team genoot Bernardo, samen met zijn vriendin Welmoed en hun kleine zoontje van 18 maanden Gianni Angelo om het leven zijn gekomen door een stads gas explosie in hun vakantie huisje in Conversano Italie.
Een jaar vol verdriet en rouw hebben we op 31 dec achter ons gelaten door nog 1 maal een eer betoon te houden voor onze omgekomen geliefde vriend en zijn gezin.
Op deze dag hebben we 3 witte balonnen los gelaten. Omrop Fryslan was er ook en zende het s'avonds uit in het nieuws programma Hjoed .
Ook was de Leeuwarder courant er bij deze dag.

----------------

Ook was onze knalmaat Ronald uit Obdam weer bij ons met zijn zoon Rik. Ronald was voor de eerste keer bij ons in 2007 en dit was voor hem de zesde keer dat hij gezellig bij ons was.
Verder hebben we de website uitgebreid, we hebben een Forum gebouwd waar menig carbidschieter gebruik van maakt.
Het forum word door Jan verzorgd en heeft het een mooi en overzichtelijke forum gemaakt.
Onze hoofdsponsor Werken met Merken gaf ons een mail met daarin dat ze ontzettend blij met ons was.
Er was een dag voor hun bij dat ze heel veel carbid hadden op gestuurd naar klanten.
Ook hebben wij hun logo op het forum gezet en voor de mollenbestrijding worden ze ook nog wel vele keren benaderd door klanten het hele jaar.

De regels zijn dit jaar weer strenger geworden !.
Wij moesten het aangeven bij de gemeente Sudwest Fryslan dat wij gingen carbidschieten. De wijk agente kwam bij ons praten en we moesten aangeven met hoeveel bussen we gingen knallen.
Inclusief die van ons en die van Ronald heb ik 6 bussen op gegeven. Ook moesten wij op papier een handtekening vragen van de landeigenaar. Ook die moest de gemeente in ontvangst nemen.
De wijk agente gaf in een eerder gesprek aan dat wij eigenlijk niet met onze kanonnen mogen gaan knallen. Ze gaf aan dat we het beste niet over de grote van de bussen moest gaan praten tegen de gemeente maar later gaf ze aan dat ze dat nooit gezegt heeft.
Jan weet het zeker en dat had ze dus duidelijk gezegt. Maar goed, wat moeten wij tegen de politie beginnen , niks dus...
Op 31 dec kwam de politie en vroeg of wij dit hadden door gegeven aan de gemeente en alles was officieel geregeld dus niks te klagen. Alleen ze waarschuwden ons dat volgend jaar het niet meer mocht met deze grote kanonnen.
En dat geld voor alle carbidschieters met kanonnen boven de 50 liter in de gemeente Sudwest Fryslan.

Dus dat word in 2013 bouwen en moeten we gaan zoeken naar oude auto gastanken..


.

31 December 2013
31 December 2013. - Het was 6.8 graden boven nul en het was droog en een stevig briesje stond er af toe.
Het was vrijwel de heledag droog, smiddags rond 3 uur viel er een klein buitje.

2013 was het voor ons spannend. Gingen we carbidschieten of niet.
Wij hebben een ontheffing aan gevraagd bij de gemeente sudwest Fryslan, zodat we met onze oude vertrouwde kanonnen gewoon weer konden gebruiken.
Wij wilden ook niet meer nieuwe bussen gaan maken. Onze mooie kanonnen kon dan aan de kant gezet worden, maar dat wilden we absoluut niet.
De Ontheffing kwam 27 december binnen en we waren dol gelukkig.
Zou de ontheffing niet door gaan, dan was het einde oefening van het Carbid team IJlst...

----------------

We knallen nu al vanaf 2004 met een kanon van 173 liter. Dit jaar stond hij voor de 10de keer te brullen over het Friese landschap.
Onze nieuwe kanon en de vergassers doen goed hun best.

Ook was onze knalmaat Ronald uit Obdam weer bij ons met zijn zoon Rik. Ronald was voor de eerste keer bij ons in 2007 en dit was voor hem de zevende keer dat hij gezellig bij ons was.
Onze hoofdsponsor Werken met Merken blijft onze sponsor. Dit jaar hadden wij nog 50 a 60 kg carbid over van voorgaande jaren.
Wij hadden dus geen carbid nodig dit jaar. Dit is op geraakt en volgend jaar halen we weer nieuwe.

Ook kwam er een delegatie van een nieuwe politieke partij FNP van sudwest Fryslan.
Ze kwamen met de Gaasterland bus en brachten ons Beerenburg, droge worst en oliebollen.
Na een gesprek van de voorzitter mocht de voorzitter een knal lossen en opende zo de campagne van 2014.


.

31 December 2014
31 December 2014. - Het was 5.5 graden boven nul en er stond geen wind en het was droog.

Een fantastische dag om te gaan knallen.
Het was vrijwel de heledag droog, en s'avonds was het koud en rond de 1 graad.

We wilden dit jaar met grote papieren zakken proberen.
Om de kleine kanon van 173 liter paste de zakken goed maar om de grote van 246 liter niet.
We konden ook niet de zakken vinden van nog groter formaat. Jammer...

De vergunning was geregeld.
Alleen er waren klachten binnen gekomen van 2013.
Er had iemand geklaagd dat ie een oor beschadeging had opgelopen.
Het slachtoffer reed op dat moment langs toen er een knal werd gelost.
Hij gaf de klacht pas in April van 2014 aan de gemeente.
Ook snippers en de slierten van de plastic zakken waaiden weg en kwam in de omliggende bomen terecht.
Die konden wij nooit verwijderen ze zaten te hoog.
Ook dit moest anders en daarom besloten wij om met papieren zakken te gaan knallen.
Dat vergaat wel want het is organisch.
Ook de landeigenaar gaf aan dat hij liever geen plastic tussen het vreten van de koeien kwam.
Dat kwam door dat het gras waar wij op stond vertrapt werd en zo stukjes plastic niet overal opgeruimd kon worden.

----------------

We knallen nu al vanaf 2004 met een kanon van 173 liter. Dit jaar zou het onze 10 jarige jubileum zijn.
Maar door te weinig animo met de vrienden onder mekaar heeft Jan en Jeroen besloten dit jaar niet te gaan carbidschieten.
Tjeerd heeft al een aantal jaar zo van het hoeft voor mij niet meer en Emiel heeft 3 kinderen waar hij ook voor moet zijn.
Als je dan s'avonds tot rust komt ben je kapot en gaar door de inspanning van deze dag.
Dan zijn er niet zo veel meer over of er gaan vrienden eerder naar huis en helpen niet om alles van het land te halen en op te ruimen.
Ook moesten wij onze knalmaat Ronald uit Obdam afmelden dat we niet gingen knallen.
Hij vond het heel jammer want hij had alles al klaar en zou weer bij ons met zijn zoon Rik.
Omrop Fryslan kwam bij ons en hoorde het nieuws dat wij dit jaar niet knallen en misschien wel stoppen.

Hoe het volgend jaar gaat uit pakken weten wij wel.
We gaan met een kanon een soort carbid elfstedentocht houden en of we gaan naar andere teams.
Ook gaan we dan een soort terugslagklep monteren op de kanonnen zodat we niet meer met plastic gaan knallen.
Dat is beter voor het millieu en het gaat sneller.
Ook mensen uit IJlst vonden het jammer dat wij er mee stoppen en gaven aan dat ze wel wilden helpen om het door te laten gaan op 31 dec 2015.

Onze hoofdsponsor Werken met Merken blijft onze sponsor. Dit jaar hadden wij geen carbid nodig.
De website blijft wel bestaan, we gaan hem verder uitbreiden.

.

31 December 2015
31 December 2015. - Het was 7.9 graden boven nul en er stond wat wind en het was vrijwel droog.

Op het midden van de dag werd de windkracht minder.

Een fantastische dag om te gaan knallen.

Er was wel weer wat onderhoud nodig aan ons carbidsysteem.
We hebben de zuurstuf en acetyleen tules er af gehaad en helemaal schoon gemaakt.
De spatborden weer gelast die waren gaan scheuren door de knallen van 2 jaar terug.
Ontsteking getest en alles werkt weer.

Dit jaar waren wij uitgenodigd door een goede bekende van Jan, we waren uitgenodigd in Workum (Friesland).
Jeroen, Fekke, Erwin, Vincent en Jan waren van de parij van ons team.
De locatie in Workum was op een heel groot plein met wat gras en was eigenlijks midden in Workum met wat omliggende havens en huizen en winkel panden.
We besloten om het grootste kanon mee te nemen, plus 1 vergasser en onze ontsteking en de bijbehorende spullen die er bij hoort.
Las bedrijf Hiemstra uit Workum sponsorde ons 2 flesjes van 20 liter zuurstof.

Onze hoofdsponsor is ook veranderd, we hebben 60 kilo carbid gekregen van Melkbushop.nl

We hebben de heledag geknalt in Workum. We zouden naar verschillende locaties gaan maar we werden zo vriendelijk door de mannen van het carbid team Workum onthaald dat we gewoon bleven.
De knallen waren erg hard. Buurt bewoners vonden het prachtig maar er waren ook bewoners die klaagden.
De ramen trilden in de weide omgeving en we hadden al gedacht dat de politie komen zou maar die prijsde alle lof toe hoe mooi het was georganiseerd door de carbidschieters in Workum.
Snert en broodje rookworst alles kon je krijgen.

Rond half 5 hebben we onze spullen weer in gepakt en met een bladblazer hebben we voor 90 % alle plastic rommel zo op een hoopje kunnen blazen en in een vuiniszak kunnen stoppen.
De mannen van Workum hielp mee om alle rommel op te ruimen... fantastisch. 
Even wat na gepraat en we waren 7 uur voldaan thuis.

Onze knal maar Ronald uit Obdam is deze dag naar het team in Scharnegoutum gegaan.
Al met al blij met de verharde grond... geen drek en de rommel was zo opgeruimd... Het was een zeer geslaagde dag.
Carbid team Workum ... BEDANKT !!!

.

Terug naar de inhoud