Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Kanon Bouwen van een Buis - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Een CarbidKanon maken.

In 2009 maakten we een geheel nieuw project. Een nieuwe carbidkanon, kar en twee vergassers. Hieronder vind je onze ideeën die we graag met iedereen wil delen. Misschien zitten er gebruikbare tips tussen die je kunt gebruiken.

Wij hebben ook een kar gebouwd die bij deze kanon hoort. Bekijk ook even de pagina "Kar Bouwen"
Onze oude kanon heeft een eigen kar en een bokje waar het kanon op kantelt. Bekijk ook even de pagina "Onze kanonnen".

Hoe maak je een veilig carbidkanon van een Buis Hieronder zie je foto's en uitleg.

>>> Carbidkanon maken van een Buis <<<

Deze grote buis word ons nieuwe kanon. De lengte en de binnen maat zijn 165.5 x 43.5 cm Dikte van deze buis 12 mm. De liter inhoud is net niet 246 liter. Deze buis weegt wel meer dan 150 kilo maar na ons weten is een dikkere buis in klank voller dan een dunne wand buis, deze klinken dan blikkerig. In doorsnee moet de buis ook niet echt groter worden want dan word de knal erg zwaar (log) van geluid. Ga je smaller dan word de klap feller. Onze oude kanon heeft de afmetingen 145 x 38.5 cm. Dikte ook 12 mm en is 173 liter. In geluid verhouding zal de knal, zoals ons oude kanon het zelfde zijn maar wel harder.

.

Deze "Water Gesneden" ronde schijf is de achterkant van ons nieuwe kanon. Deze heeft een dikte van 17 mm. De plaat moet een minimale dikte hebben van 12 mm. Ook adviseren wij op een plaat van 12 mm of dunner, een kruis van strip op te lassen. De strippen moeten een dikte hebben van 10 mm dik en moeten recht op de plaat worden gelast.Absoluut niet plat ! Ga je een dunnere achterkant gebruiken dan 12 mm en je bakt er geen kruis op, dan heb je kans dat de plaat bol gaat worden door de knallen en dat hebben wij gehad op 31 Dec 2009.

.

Deze buis is 12 mm dik en moet worden voor verwarmd met een dakleer brander. Dit is beter voor de aanhechting van de las op het staal.

.

De achterkant op het kanon is met elektroden gelast omdat het beter hecht en warmer word. De dikke buis van 12 mm en de plaat van 17 mm dik moet heel goed warm worden als de las goed zijn werk doet.

.

Nadat de ronde schijf achter op het kanon is gelast, word er voor de zekerheid nog een metalen strip van 3 cm x 4 mm evenwijdig met de plaat rond om gelast.

.

Daarna is er tussen de strip en ronde schijf vier rupsen gelast, dit hoeft niet met elektroden te gebeuren. Zo zie je dat er tussen strip en plaat is gelast.

.

De las word weg geslepen en het word dan een mooie ronde schijf.

.

Het kanon word nu afgelast. Er zijn nog 2 kleine kokertjes 30x30 tussen kanon en de grotere kokers gelast voor meer extra steun. Nu dat het kanon van de kar is gehaald kunnen we alles nog even goed nakijken op vergeten laswerk.

.

Rondom de buis is een 10 mm RvS staaf gelast. Dit is voor het afdichten met en sjorband. Op deze mannier floept het strak gespannen zeil of vuilniszak niet van het kanon af.
Het kanon is gestraald en is gelijk in de 2 componenten primer gezet. Dit is gesponsord door Hooghiemstra uit Uitwellingerga.
Yachtpainting Spoelstra heeft ons nog een paar liter primer gegeven om het kanon nog een keer helemaal te verven als het klaar is met lassen en slijppen.


.

Terug naar de inhoud