Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Kar Bouwen - Deel 1 - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Een kar maken.

In 2009 hebben we deze kar gebouwd. Bij deze kar hoort deze Carbidkanon. Hieronder vind je onze ideeën die we graag met iedereen wil delen. Misschien zitten er gebruikbare tips tussen die je kunt gebruiken.
Hoe maak je een hufterproefe kar en een veilig carbidkanon. Hieronder zie je foto's en uitleg.

.

Dit word de kar voor onze nieuwe kanon. De kar word geheel uit mekaar gehaald totdat we alleen de achter as over houden. Daarna word er een frame gemaakt met stevige kokerbalken. De achter as komt van een Opel.

.

Dit is tot zover het frame !. Er moet nog meer kokers in gelast worden. Maar dat doen we als de buis op de kar ligt en zo kunnen we dan nog bepalen waar de kokers komen.

.

Nu kunnen we het kanon gaan uitlijnen en bepalen waar de scharnieren komen.

.

Nu zie je dat de Scharnieren aan het frame zijn gehecht en er zijn een paar kokers bij gelast. De scharnieren worden niet aan de onderkant van het kanon gelast maar ongeveer 30 a 40 cm vanaf de onderkant van de buis. Het kanon zakt met zijn onderkant dan in het frame en de ontsteking pennen hebben een afstand van 15 cm vanaf de grond. De montage van deze scharnieren komt ontzettend precies. Komen ze scheef te zitten dan hebben we een groot probleem.

.

Als de scharnieren (hierboven) op het frame goed zit, word er links en rechts van het kanon aan de scharnierenbussen vast gelast. Dit doen we met koker 50x50x4. Je ziet nu twee kokers maar op elke kant komen er drie. Deze worden voorzichtig een beetje bij beetje aan de scharnierbus gelast want het is wel de bedoeling dat de pen in het scharnier gemakkelijk nog los gemaakt kan worden en er niet met zwaar geschut eruit moet slaan.

.

Wij hebben een plaat van 80 x 80 cm laten water snijden in een ronde schijf. Deze is ook in vieren gedeeld en de gaten van 24 mm zijn precies gelijk. Elke kwartcirkel heeft de lengte van 40 x 40 cm en is 4 mm dik.

.

Hier zie je twee kwartcirkels en deze zijn al aan elkaar gelast. Hier maken we twee van, een links en een rechts aan de onderkant van het kanon. Er komt een ruimte tussen deze kwart cirkels van 30 mm. In de gaten komen busjes 30 mm hoog en 24 mm rond en de openingen rondom worden met strip dicht gelast. Vanaf de punt tot aan het derde busje is ook een 30x30 kokertje gelast en ook bij de beide tweede gaten is een kokertje gelast die ook naar de punt toe loopt tot aan het busje. Deze kwartcirkels noemen wij een kantelsteun hiermee kunnen wij het kanon rechtop zetten en in verschillende graden het kanon instellen.

.

We hebben voor de zekerheid ook 9 gaten geboord van 8 mm. Deze zijn zo geboord dat de gaten niet helemaal door de kokers zijn geboord en wel door de plaat. Deze 9 gaten zijn dichtgelast en is nu extra sterk.Na het lassen zijn de gaten vlak geslepen.

.

Nu dat de kantelsteunen aan elkaar zijn gelast worden ze gemonteerd op de kar. De punten van de kantelsteunen moet precies in het midden van de scharnier assen komen, dus op het hart van de Vetnippel. Dan worden de kantelsteunen licht vast gelast aan het frame.

.

Nu de kantelsteunen een beetje vast zijn gelast, drukken we een bout van RVS M20 door het eerste gat van de kantelsteunen en word handvast gedraaid in een lange moer RVS M20. Dat doen we links en rechts van het kanon. Dan hechten we voorzichtig de lange moeren vast aan het kanon. Dan halen we de bouten er uit en dat moet soepel gaan. Als we het kanon kantelen komt de lange moer op het kanon precies voor de andere gaten en ook dan moet de bout er soepel in gedraaid worden. Als dat goed is, is het alleen nog goed vast lassen en afwerken met strips en extra verstevigingen.

.

Aan de kantelsteunen zijn kokers gelast. Op het einde van de kantelsteunen zie je dat er aan beide zijden een koker 40x40 is gelast en loopt mooi schuin naar het frame. Voordat we deze vast hebben gelast, is er eerst een stukje koker 30x30 van 10 cm tussen de beide kwartcirkels geslagen. We schuiven de kokers 40x40 er om heen en hebben het vast gelast. Ook hebben we 2 kokers 30x30 vanaf de beide eerste gaten recht naar beneden geplaatst op het frame.

.

Ook hebben we 3 kokers 30x30 gelast horizontaal tegen de kantelsteun en het frame.

.

Dit hebben we links en rechts van het kanon gedaan.

.

De las is weggeslepen zodat het een geheel word.

.

Zo staat het kanon rechtop !

.

En zo staat hij 45 graden.

.

Op de achterkant van de kar is een stuk gebogen koker 40 gelast. Links en rechts zijn ook 4 kokertjes gelast. De buitenste koker 50x50 en de binnenste 30x30. De RvS U-balkje van 2 mm dik gebruiken we als kenteken houder en verlichting balk.

.

De Kar is nu helemaal klaar. Voordat het verzinkt werd hebben we eerst met een boor van 8mm gaten geboord, deze moeten komen op de begin en uit einden van elke koker. Als de kar in het zinkbad komt loopt het zink ook binnen in de kokers. Het gaatje bovenin ontlucht de kokers. Het verzinken van deze kar is gesponsord door Verzinkerij Wolvega.


.

Terug naar de inhoud