Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Ontsteking Bougie's - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

Een Ontsteking maken.

In 2010 gaan we weer Bougie's gebruiken. Omdat wij geen carbid en water in onze kanonnen hebben, maar carbidvergassers gebruiken blijven de bougie's droog. Op de Bougie's sluiten wij onze weideklok ontsteking.

Ronald heeft ook een ontsteking gemaakt van een Accu 12 volt, Bobine, Condensator en een Relais. Deze heeft hij op een bougie aangesloten Hieronder vind je zijn filmpje.

Ook staat er onder een filmpje van Andy uit Heerlen. Hij heeft een ontsteking gemaakt die 100.000 Volts leverd. Je ziet vonken van 6 cm lang ar af springen, zelfs door het isolatie heen. Onze team genoot Tjeerd vertelde dat een vonk van 1mm 1000 volts is.

Hieronder vind je onze ideeën die we graag met iedereen wil delen. Misschien zitten er gebruikbare tips tussen die je kunt gebruiken.

Hieronder zie je foto's en uitleg.

>>> Bougie's gebruiken <<<

Het gebruiken van Bougie's kan ontstekings problemen geven als je rechtstreeks water en carbid in je bus of kanon gebruikt.
Een bougie hapert meestal omdat hij vochtig word. Gebruik je een carbidvergasser dan heb je geen vocht in je bus of kanon en dan blijft de bougie droog. In een normale bougie zit een weerstand die je een kleinere vonk geeft dan als je twee rvs pennen gebruikt die wij ook hebben gebruikt. Wij hebben op twee manieren bougie's getest. De eerste keer in 2004 heeft onze team genoot Tjeerd een elektronische gas aansteker voor het fornuis om gebouwd en dat werkte super goed. De tweede keer in 2010 hebben we onze omgebouwde weideklok gebruikt en dat was fantastisch goed. Ga je bougie's gebruiken, koop een paar reserve voor het geval dat ze kapot gaan.

.

Het schroefdraad van een bougie is geen normale schroefdraad die op een normale bout zit. Bepaal waar je de bougie wilt hebben, dat kan op de achterkant van het kanon of ergens onderin het midden van het kanon en boor een gat van 15 mm.

.

Hiernaast zie je in het midden een special bougie tap.

.

Met die speciale bougie tap, tap je de gaten die je hebt geboord van 15 mm. Je krijgt met deze tap een staafje vet mee geleverd om de tap tijdens het tappen te smeren.

.

Deze speciale bougie busjes (Helicoils) komen in de getapte gaten.

.

Doe wat locktide op de Helicoil en schroef deze op een oude bougie. Zorg er wel voor dat er geen locktide binnen in het busje komt maar alleen op de buitenkant. Schroef deze helicoil in het getapte gat. Draai deze tot het einde en draai de bougie uit de Helicoil. Nu kan de locktide drogen en het is klaar voor gebruik.

.

Zoals je ziet gebruiken we twee Bougies per kanon. Deze sluiten we aan in serie op onze ontstekings kast. In serie bedoelen wij dat op de punt van de rechtse bougie de rode kabel word aangesloten en op de linkse bougie punt de zwarte. Op deze mannier vonken de beide bougies tegenlijk. De Bougie doppen moeten van Rubber zijn en niet van hard materiaal zoals bakkeliet. Bakkelieten Bougie doppen knallen kapot.

>>> Ontsteking - Bobine, Condensator, Relais en een Accu <<<

.

Hieronder vind je een schema hoe je de boel moet aansluiten.

Je hebt er voor nodig een accu, een bobine (ignition coil) , een condensator (capacitor), een schakelaar (switch) en een wissel relais, deze hoeft niet speciaal van bosch te zijn. Als je de wisselrelais op deze manier aansluit en je zet er stroom op gaat hij heel snel schakelen van het ene naar het andere kontact. Denk er wel om dat als je de draden verkeerd aansluit de relais doorbrand en kan je weer een andere halen. De condensator die ik gebruikt heb is een hele grote uit een wasmachine ofzo. De waarde of hoe je het ook moet noemen weet ik niet, ik heb gewoon maar wat geprobeerd. Dan word de vonk iets minder sterk, maar dan is de vonk die ontstaat in de wisselrelais kleiner en kan deze minder snel inbranden of verbranden.

Je kan ook de condensator gebruiken die bij de bobine hoort, dan krijg je een sterkere vonk tot 2 cm ongeveer maar brand de relais eerder kapot.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en dat je eruit komt, het is mij ook gelukt dus moet het voor jou geen probleem zijn.
Heb je vragen dan kun je mij altijd e-maillen.

Heb je vragen over een Bobine Ontsteking ?
Dan kun je onze team genoot Ronald e-maillen.

.

Terug naar de inhoud