Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - Carbid Vergasser Bouwen - Carbidkanon site van het Carbid Team IJlst - carbidkanon.com

Ga naar de inhoud

.

Een carbidvergasser maken.

In 2009 maakten we een geheel nieuw project. Een nieuwe carbidkanon, kar en twee vergassers. Hieronder vind je onze ideeën die we graag met iedereen wil delen. Misschien zitten er gebruikbare tips tussen die je kunt gebruiken.
Hoe maak je een veilig carbidkanon. Hieronder zie je foto's en uitleg.

>>> Carbid vergassers van het Carbid Team IJlst <<<

Van deze buis maken we twee carbid vergassers.

.

De buis is 70 liter, we slijpen deze in tweeën en hebben dan twee carbid vergassers van 35 liter. Een carbid vergasser van 35 liter x 6 bar kan 210 liter gas geven voor 2 knallen. Deze carbidvergassers zijn geschikt voor kanonnen kleiner dan 250 Liter.

.

Op de buis zijn 8 - M10 RvS draadstukjes gelast. Twee RvS handgrepen en drie pootjes.

.

Deze sluitring is een RvS staaf van 4 mm doorsnee. Lengte 120 cm. Deze staaf hebben we gewalst en heeft een buitenmaat van 255 mm. Deze word op de vergaspot gelast.

.

Dit doen we omdat het draagvlak 4 mm word. Op deze mannier sluit het rubber tussen de deksel beter en hoeven we de moeren of vleugelmoeren niet erg strak aan te draaien.

.

Het rubber tussen deksel en de vergaspot sluit op deze mannier beter. het rubber drukt nu op de 4mm ronder cirkel.

.

Dit word de deksel van een carbidvergasser. De 8 Gaten rondom de ronde schijf is met boor 12.0 geboord. Door deze gaten komen acht M10 RvS draadeind stukjes en word afgesloten met 8 RvS verbindingsmoeren. We gebruiken verbindingsmoeren omdat het gemakkelijker is om met een dopsleutel de moeren vast te draaien.

.

Op de deksel is er rondom een strip gelast. Tussen die strip en de kleine ronde schijf komt een rubber ring van 5 mm dik.
De Strip die rondom gelast is moet het rubber tegen houden, zodat het niet gaat uit puilen door de druk.

.

Deze rubber ring is gesneden door Wettersnijer uit IJlst. Het bedrijf heeft 6 ringen voor ons uit gesneden. We hebben er maar twee van nodig en een paar reserve is altijd handig als er iets verkeerd zou gaan. Deze ring komt op de vergasdeksels tussen de rand en het ronde schijfje. Het rubber materiaal is SBR rubber en is niet bewapend. Zou je bewapend rubber nemen dan kan het gas uit de bewapening gaan spuiten wat onze knalmaat Ronald al eens is overkomen.

.

We hebben daarna met een ronde guts, 8 keer een rond stukje uit de zijkant gehaald. Dit moet omdat hierlangs de rvs schroefdraad stukjes langs komen. Nu kunnen we de rubberen cirkel lijmen op de onderkant van de deksel. De lijm die we hier voor hebben gebruikt is Polyurethaan van Bison. Deze lijm is zeer geschikt voor het lijmen van Rubber op IJzer. Deze lijm vreet het rubber niet aan.

.

Dit komt op het deksel van de vergassers. (Van links naar Rechts)

  • Afvoer gas - Op de kraan komt een Gas koppeling.

  • Toevoer water reservoir - 2 kranen

  • Bar meter tot 16 Bar.

  • Ronde waterpas


De Ronde waterpas geeft aan dat de vergassers recht moet staan. Doen we dat niet dan loopt het water niet recht in de bakjes en kan er langs gaan stromen.

.

Dit zijn de bakjes, waar in 3 kg carbid word gedeponeerd, en word daarna geplaatst in de carbid vergassers. Deze bakjes zijn van RvS. Breedte keer lengte keer hoogte is 15 x 15 x 30 cm. We doen er 3 kilo carbid in tot op een hoogte van 15 cm. Door het water en de reactie gaat het carbid uitzetten en het heeft een ruimte van 15 a 18 cm om het te carbidprut te laten rijzen. Doen we er te veel carbid in dan sluit de carebid pulp de gaatjes van de sproeikop af. De Sproeikop boven op is demontabel en het heeft gaatjes van 2 mm doorsnee.

.

Om het gas in het kanon te spuiten gebruiken we een snelkoppeling die speciaal is voor gas. Deze zijn vrij prijzig maar na iedere keer dat we het gas afvoeren maken we de koppeling ook weer los.

.

Zo zijn onze carbidvergassers compleet. Ze zijn alle twee precies gelijk .Wisselen we de deksels om dan passen ze ook. Wij gebruiken RvS M10 Verbindingsmoeren (verlengde moeren) om de deksel af te sluiten. Deze zijn met een dopsleutel of steeksleutel gemakkelijk vast te draaien. We gebruikten eerst vleugelmoeren maar die kun je alleen vastdraaien met een waterpomp tang. De kans dat je dan het schroefdraad beschadigd is dan groot. We hebben de beide vergassers op druk gezet met een compressor. De beide vergassers zijn lek vrij.  Na 1 nacht bleef de druk op 4 bar.

.

Terug naar de inhoud